Historie pivovaru Krombacher

1300

 

V úřední listině se Krombach objevil poprvé ve středověku, v roce 1300. Jak je doloženo v archivu, šlo o pivní oblast.

 

1618

 

V roce 1618 policejní nařízení uvádí, že každý kdo chtěl pivo vařit, potřeboval povolení od příslušných orgánů. Z předpisu vyplývalo, že povolení na čep piva nemůže být dovoleno bez sladovny.

 

 

1722

 

V roce 1722 dal kníže příkaz k nalezení drahých kovů v horách. To, co se našlo, mělo nevyčíslitelnou hodnotu: Křišťálově čistý pramen vody. 80 let na to uvařil hospodský první pivo Krombacher.

1803

 

Krombach pivovar byl poprvé dokumenty doložený v roce 1803. Pivovarský průmysl se stal výlučně samojediným řemeslem. Krombach, jako významný dopravní bod Durchstrasse získal velký zájem a význam, jímž malá obec spěla k lepší budoucnosti.

1840

 

Již od roku 1829 byly smluvní vztahy s pořadatelem střelecké slavnosti, která byla rok co rok zásobována pivem. Šlo tehdy o dodávku 25-ti sudů, které podle dnešních výpočtů odpovídají 37,5 hektolitrům. S průmyslovou revolucí vznikají nové, větší spotřebitelské skupiny, které mají taktéž velkou žízeň. Karl Friedrich uvedl ve své statistice, že díky těžké práci, kterou lidé vykonávají při stavbě hradů a chalup, se pivo pije ve větší kvantitě.

1890

 

První dokumentované pokusy o zhotovení Pilsner piva jsou z roku 1890. Trvalo to několik let, než nová příprava zdomácněla. Snažení se vyplatilo. V novinách ze dne 28.10.1901 bylo zaznamenáno, že pivo Krombacher má stále více a více milovníků nejen ve své vlasti, ale i v zahraničí. Industrializace měla za následek samotnou existenci piva.

1900

 

Popis pivnice z roku 1900 začíná slovy: Pivnice je vybudována na vysoko položené, vzdušné a nejkrásnější oblasti Krombach. V roce 1904 se mohlo v Krombachu uvařit 34 908 hektolitrů piva a rok poté 39 908 hektolitrů. Pivo bylo do roku 1908 bez vlastního označení. Kdyby mělo vlastní označení, bylo by veřejností více akceptováno. Při výběru znaku se spotřebitelé shodli na symbolu vlasti. Pivo má takovou nevyčíslitelnou hodnotu jako region vlasti. Tyto teorie se dodnes nezměnily. Znak, který je dodnes na každé láhvi, je věž v Kindelsbergu.

1914

 

V roce 1914 končí epocha, následují dvě světové války, bída a chudoba. Existují sice klidnější období, kdy se společensky život stabilizuje a konzumenti si pivo opět vychutnávají. Životní standard ale nedosahuje v nejlepších časech Výmarské republiky vyšší úroveň, než před rokem 1914. Vládní hospodářská krize s následky 6 milionů nezaměstnaných. I v těchto těžkých časech, kdy vládne politická nejistota, nedostatek přírodních surovin, produkce pivnice je zajištěna. Na vrcholu zmiňované krize se vaří 40 000 hektolitrů piva.

1945

 

Před koncem druhé světové války, od začátku roku 1945 do 31. května 1945, pivnice uvařila více než 20 000 hektolitrů piva. Po II. světové válce se ve městech masově rekonstruuje doprava a vládní krizový vývoj hospodářství. V Krombachu systematicky vyhledávali východiska. Vyrábějí se nápoje se syrovátkou podobné pivu. V roce 1949 poklesla konzumace piva na 19 000 hektolitrů.

1950

 

V 50-tých letech 20. století následuje celková modernizace společnosti. Pivnice Krombacher se svými produkty roste rychleji než trh. Nové zrací sklepy, varny, zásobníky lahví, umožňují rozvoj a růst stále lepší a lepší Pilsner značky. Pivnice Krombacher patřila k největším soukromým sklípkům Německa. Pivnice jako jedna z prvních zavedla kvašení ve velkých nádržích. Bylo třeba myslet na budoucnost a koncentrovat se na produkci jednoho jediného produktu pivovarského druhu.

1990

 

V 90-tých letech, když se buduje reklama piva, nenechává úspěch na sebe dlouho čekat. Spolková republika Německo má 18 milionů nových spotřebitelů v pěti nových spolkových státech. Pivo Krombacher je velmi pozitivně hodnoceno.

2002

 

V roce 2002 se tak nastartoval vzrušující projekt na ochranu deštných lesů. Společně s Günterem Jauch a FFW byli spotřebitelé vyzváni k ochraně těchto lesů. Projekt měl velký ohlas. Se svými 4,865 miliony hektolitrů byl dosažen rekord a následující rok byl ještě vyšší v počtu 5,440 milionů hektolitrů. Díky oblíbenosti se od roku 1999 vyrábí bezalkoholický Krombacher Cab od roku 2001 a od roku 2002 Krombacher Radler. Extra jemný Krombacher se vyrábí od roku 2005. Cílem je zajištění odbytové cesty.

2013

 

Srdcem každé pivnice je varna. V sklípku Krombacher má varna 5 linií. Dnes patří pivnice k nejmodernějším v Evropě. Díky ryzí čistotě, tradiční chuti a receptu přenášeným z generace na generaci, je dodnes uznávané, osvědčené a v exkluzivní kvalitě.